FAQ's en tips 


Wanneer het in de nacht erg warm is, dan is het fijn om een goede 12 volt ventilator te hebben die je in de tent kunt aansluiten.


Plantenspuit. Zeker als je geen airco hebt kun je hiermee toch voor enige verkoeling zorgen.


In Soedan is toiletpapier schrikbarend duur dus zorg dat je genoeg mee neemt.


Gebruik je een benzinebrander of een benzinelamp van Coleman neem hiervoor dan genoeg kousjes en een extra vergasser mee. Door de slechte benzine vervuilen ze snel en onderweg kun je deze onderdelen niet kopen. Coleman is in het Midden-Oosten of in Afrika niet verkrijgbaar.


Gebruik je een filtersysteem voor schoon drinkwater neem dan extra cartridges mee. Door het vervuilde water kun je er minder liters mee zuiveren dan de fabrikant aangeeft.


Ethiopie is het enige land waar we contante euro's hebben gebruikt. In alle andere landen hebben we Dollars gebruikt. In Afrika wilden ze voor grensovergangen, parken of activiteiten vaak alleen dollars. Neem daarom liever euro's mee dan dollars. Wij hebben van NL tot kaapstad ongeveer 3000 contante Dollars nodig gehad. Net als is Soedan kun je ook in Iran niet pinnen. Hier hebben we Dollars gewisseld, maar Euro's mag ook. Voor het traject India tot NL heb je genoeg aan 1000 Dollars.


Toiletartikelen en maandverband is overal te koop, maar tot en met Zambia over het algemeen behoorlijk duur.


Vrouwen kunnen voor de Noord Afrikaanse landen en het Midden-Oosten het beste een badpak meenemen. Op veel plaatsen werd het dragen van een bikini hier niet gewaardeerd.


In Afrika is het niet alleen maar zonnig en warm. Neem ook warme kleren mee.


Voor in de tent hadden we een dekbed met overtrek en die hebben we met uitzondering van een handjevol nachten dagelijks gebruikt. Soms is het aan het begin van de nacht warm, maar meestal koelde het daarna zoveel af, dat we hem niet hadden willen missen.


Neem eventueel een extra deken mee voor koude nachten. Wij hadden ieders een fleece slaapzak die we bovendien mee konden nemen voor bijvoorbeeld een nachtje aan boord van de ferry naar Soedan.


Skype is een erg goedkope manier van bellen en op veel plaatsen beschikbaar. Wanneer je een tegoed op je skype account zet kun je hiermee ook heel voordelig bellen naar gewone vaste telefoons. Zorg hiervoor wel dat je altijd je eigen koptelefoon met microfoon bij je hebt.


Houten tandenstokers zijn in Afrika zo goed als onvindbaar. Gebruik je ze, neem voldoende mee.


Goede snelfilterkoffie is tot en met Kenia moeilijk te vinden. In Rwanda is wel goede koffie te koop.


Als je niet van zwarte thee houdt neemt dan genoeg voorraad mee. Kruidenthee en groene thee is niet te koop of heel erg duur. Zelfs de bekende Afrikaanse rooibos thee is pas te koop vanaf Botswana.


Of je nu een website hebt of niet, het is erg leuk om een stapeltje visitekaartjes mee te nemen met daarop een foto, je naam en je contactgegevens. Mensen tonen veel belangstelling en het is leuk om iets te kunnen uitdelen.


Zoek je een goede muggenspray, ga dan in Afrika op zoek naar Peaceful Sleep of Tabard. Te koop in Zuidelijk Afrika (in ieder geval vanaf Malawi).


Schokdempers krijgen het op de Afrikaanse wegen hard te verduren. Bezuinig hier daarom niet op. Koop de beste en neem eventueel reserve mee. Tot en met Botswana zijn Old Men Emu of gelijkwaardige dempers niet verkrijgbaar. Apart bestellen is wel mogelijk, maar heel erg duur.


Een kattepult is erg handig voor het op afstand houden van vervelende beesten waaronder brutale apen. Je hoeft niet eens te schieten. Zo gauw als je hem pakt rennen ze weg.


Neem voldoende kopieen van je paspoort mee. Komen vaak een keertje van pas.


Gelamineerde kleurenkopie├źn van je rijbewijs en binnenblad van je paspoort zijn erg handig. Wanneer je corrupte politieambtenaren ontmoet, of wanneer je je paspoort niet wilt afgeven bij campings of hotels.Heeft u meer vragen? Stuur ons dan gerust een email.